Rezultatele la Bacalaureat i-au luat prin surprindere pe cei 3.075 de candidaţi care se aşteptau să obţină note mai mari. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, rata de promovabilitate este de doar 38,73%, mult mai scăzută faţă de anul trecut, când 62,18% dintre candidaţi au luat examenul.
Cele mai proaste rezultate s-au obţinut la Grupul Şcolar „G.G. Longinescu" din Focşani, unde din totalul celor 62 de candidaţi, doar trei au reuşit să promoveze Bacalaureatul. Directorul unităţii de învăţământ este de părere că superficialitatea cu care elevii au tratat un examen atât de important este principala cauză a eşecului.
„Consider că ar trebui un Bacalaureat diferenţiat pentru liceele tehnologice, unde se ştie că vin elevi mai slab pregătiţi decât la colegiile teoretice", declară Ştefan Moraru, directorul Grupului Şcolar „G.G. Longinescu".
La polul opus, cu o promovabilitate de 100% se află Colegiul Naţional Unirea, unde 35% dintre candidaţi au reuşit să obţină peste 9 la Bacalaureat.
„Cheia reuşitei o constituie un act didactic de calitate. Acest clasament al mediilor generale nu schimbă esenţial ierarhiile stabilite în timpul liceului, lucru dovedit de faptul că primele două medii au fost luate de şefii de promoţie", declară Cornel Noană, directorul Colegiului Naţional „Unirea".
Citiţi mâine în Adevărul o analiză completă a motivelor pentru care s-a ajuns la dezastrul din acest an.