* Procurorii DIICOT au declarat deja apel împotriva sentinţei
Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV), a fost achitat, ieri, de judecătorii Tribunalului Bucureşti, în procesul în care era acuzat, alături de alţi trei bancheri, dar şi de brokeri ai IFB Finwest, pentru manipularea pieţei de capital, după aproape un an de zile de când a fost trimis în judecată.
Oficialii Băncii Transilvania au salutat, ieri, decizia judecătorilor, susţinând că adevărul a fost restabilit, astfel, şi că a fost "reconfirmată probitatea celor acuzaţi, pe nedrept".
Deşi bancherii au câştigat procesul pe fond, se pare, însă, că litigiul este departe de a se fi terminat, reprezentanţii DIICOT Bucureşti precizându-ne că "s-a declarat apel" împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti.
Scandalul tranzacţiilor cu acţiuni TLV a izbucnit, în vara anului trecut, când procurorii DIICOT au decis trimiterea în judecată a inculpaţilor, după ce lucraseră circa şapte luni la instrumentarea cazului.
Procurorii au susţinut atunci că Horia Ciorcilă a avut informaţii privilegiate despre intenţia "Bank of Cyprus" să achiziţioneze un pachet semnificativ de acţiuni TLV. Potrivit DIICOT, Horia Ciorcilă s-ar fi folosit de informaţia privilegiată şi ar fi vândut către Bank of Cyprus 8,91 milioane acţiuni TLV, în valoare totală de 21.404.762,52 lei, pe 7 decembrie 2009.
Imediat după punerea sub acuzare a preşedintelui băncii, Consiliul de Administraţie al TLV a transmis un comunicat de presă prin care a informat că Banca Transilvania a aflat abia pe 16 decembrie 2009 (data raportării participaţiei la BVB - n.r.) că Bank of Cyprus a achiziţionat acţiuni TLV reprezentând 9,7% din capitalul social.
Oficiali ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) au opinat, cu ocazia punerii sub acuzare a bancherilor, că în cazul tranzacţiilor cu acţiuni analizate de