Ţara noastră a revenit în categoria recomandată pentru investiţii, după ce agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit, ieri, ratingul pentru credite pe termen lung în valută de la "BB+" la "BBB-", cu perspectivă stabilă.
Astfel, ne situăm la nivelul anului 2004, când Fitch ne-a mai acordat acest rating, spune Călin Rechea, analist economic la Banca Carpatica. Domnia sa este de părere că acest pas "este o bilă albă pentru România", dar nu este suficient pentru a crea efecte importante pe termen lung: "Dacă mişcarea ar fi urmată şi de alte agenţii, poate ar fi fost un semnal mai puternic, cu ceva consistenţă".
În condiţiile de faţă, efectele vor fi pe termen scurt şi vor viza stabilizarea percepţiei asupra riscului de ţară, fiind, de asemenea, "un ajutor pentru leu în întreruperea tendinţei descendente pe care a avut-o în ultima lună şi ceva", spune domnul Rechea.
Referitor la cursul de schimb, Călin Rechea ne-a spus că problemele sunt destul de mari, având în vedere că "am început să avem ieşiri de investitori străini, iar tendinţa nu pare să se îmbunătăţească. Pe fondul unui deficit de cont curent mare şi în creştere, estimările pentru cursul de schimb nu sunt bune. Oricum, creşterea ratingului nu este suficientă în acest sens".
* Liviu Voinea: Creşterea ratingului are un stimulent pervers - să ne împrumutăm mai mult
Şi Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), este de părere că "evoluţia cursului de schimb se va menţine într-un interval de variaţie destul de strâns, păstrându-se, mai degrabă, pe o linie de stabilitate".
Domnia sa susţine că îmbunătăţirea ratingului de către Fitch este un lucru bun atâta vreme cât nu ne determină să ne împrumutăm mai mult: "Este un lucru pozitiv dacă avem în vedere că ne vom împrumuta mai ieftin, însă trebuie să fim conştienţi că ne oferă stimulentul pervers de