Zeci de cercetători din ţară şi din străinătate au participat la Sâmbăta de Sus la cea de-a şasea ediţie a simpozionului internaţional „Condamnarea comunismului – între justiţie şi istorie“. Tematica din acest an a fost legată de rezistenţa anticomunistă din România şi implicit din Ţara Făgăraşului, dar şi valorificarea muzeală a istoriei regimurilor comuniste.
Participare internaţionaţională impresionantă
La acest simpozion au fost prezentate zeci de lucrări ştiinţifice, fiecare având un subiect aparte. „Este a VI-a ediţie a simpozionului de la Sâmbăta de Sus. Anul acesta, ca şi în anii anteriori, am avut invitaţi din ţară, dar şi din străinătate. Sunt cercetători reputaţi ai comunismului, de la instituţii de prestigiu din ţară. Menţionăm prezenţa celor străini, aflaţi aici într-un număr impresionant. Sunt veniţi din Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Republica Moldova şi Canada. Toţi cu experienţa lor, cu datele lor, care vin să întregească experienţa colectivă despre această pagină de istorie“, a spus istoricul Cosmin Budeancă.
Comunismul, dincolo de litera manualului
Tot în această perioadă a avut loc la Sâmbăta de Sus şi Şcoala de Vară, la care au participat tinerii din ţară care au câştigat un concurs de eseuri organizat de către Fundaţia Culturală „Negru Vodă“.
„Nu ştiu să fi existat sat în Ţara Făgăraşului în care să nu fie o familie care să nu fi avut de suferit de pe urma comunismului. Fie că au fost oameni arestaţi şi aruncaţi în închisori şi lagăre de muncă, fie că au fost hărţuiţi, prigoniţi sau intimidaţi de Securitate. Fiecare are câte ceva de povestit aici, tocmai din acest motiv am adunat aici copii din întreaga ţară. Le arătăm locurile şi le povestim ce s-a întâmplat, de fapt, cu părinţii şi bunicii noştri, în timpul perioadei comuniste. Este foarte importatnt ca ei să cunoască direct, de la sursă, adevărul