X, un ins oarecare, era nefericit ca loaza picase la Bac. Era distrus ca nu s-a putut copia, fura, aranja, descurca, invarti, ca nu exista examen pe merit in Romania si ca la stat tot pe pile si relatii te angajezi, ca degeaba inveti, ca in viata nu conteaza ce stii ci pe cine cunosti, ca la fel s-a intamplat anul trecut cand a picat examenul de conducere si i-a luat carnetul de sofer tot cu bani, ca asa e la noi. Jumatate din cei care au picat picat Bac-ul din 2011 - netrebnicii Romaniei - au cazut si un simbolic examende morala. Ei, si multi dintre parintii, profesorii si politicienii care acuza "marea nedreptate", l-au tot ratat de 20 de ani incoace.
Romania va iesi din zodia lui Caragiale cand lantul slabiciuinilor se va rupe definitiv. Cand nimeni sau foarte putini vor fi dispusi sa dea "bacaloriatul" in locul loazei. Cand meritocratia va coloniza, incet, functiile publice. Cand diploma goala de bac si diploma de absolvent la Spiru Haret vor fi evacuate din administratie, politica si alte centre de decizie. Marele merit al ministrului educatiei, Daniel Funeriu, este ca a avut curaj si determinare sa inceapa curatenia in forta, dar mai este nevoie de multa perseverenta si timp pentru o schimbare ireversibila.
Pana una alta, profesorii si inspectorii care astazi au trecut doar 44% dintre elevi la Bac raportau anii trecuti procente de peste 80% promovabilitate. Sunt tot aia, ceva mai speriati de concedieri, de DNA. Doar frica le-a schimbat, temporar, naravul. Frica si un set de reguli ceva mai clare, nu credinta in valorile modernizarii unui sistem de invatamant falimentar. Pe scurt, e un inceput bun. Startul s-a dat in 2010, lupta cu impostura a continuat bine in 2011 dar sunt multe batalii de castigat. De pilda, daca loazele picate astazi la Bac vor trece, in toamna sau dupa contestatii, in numar mare, lui Funeriu nu-i ramane decat sa reci