De ziua Dunării oamenii Deltei au sărbătorit la Sulina printr-un festival culinar. Bucătăresele din Deltă s-au întrecut în a pregătii mâncăruri delicioase din peşte. Comunităţile intrate în concurs au fost Chilia Veche, Crişan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina şi Sulina.
În timp ce pe scenă dansau ansambluri folclorice, în faţa unui ceaun cu ciorbă de peşte, un localic, bucătar priceput, striga cât îl ţineau plămânii "Ciorbă de peşte la pahar, ciorbă de peşte la pahar ". În spatele lui, o masă mare plină cu bunătăţi care îţi lăsau gura apă. Peşte fript, chifteluţe de peşte, piroşti aurii, picioruşe de pui de baltă rumenite, raci umpluţi, multe feluri de borş de peşte, clătite cu gem de smochine sau sărmăluţe în foi de viţă din peşte sunt doar câteva din bucatele cu miros ademenitor de pe mesele întinse care îşi aşteptau degustătorii, sub zâmbetele şi privirile curioase ale bucătăreselor gătite de sărbătoare cu costume colorate în culori vii şi flori în păr.
Gospodinele din Pardina pregătiseră totul cu doar o oră în urmă să înceapă concursul. "Toate sunt bune, toate! Avem ştiucă umplută, scrumbie, plachie din peşte prăjit, cu ceapă călită, bulion, roşii, verdeaţă şi foi de dafin. Avem budincă, tartă de vişine, brânzoaice cu brânză proaspătă de vaci, vareneke cu smântână, plăcintă cu brânză... Noi sperăm să câştigăm", spune o bucătăreasă.
Nici lipovencele din Jurilovca nu s-au lăsat mai prejos şi au gătit peştele de Dunăre cu legume proaspete şi mirodenii. Echipa din Jurilovca a venit şi cu recuzită. O carte de rugăciuni, un samovar şi linguri de lemn, toate foarte vechi. "Noi lipovenii înainte să ne punem la masă obişnuim să spunem o rugăciune şi citim din această carte, acesta e un samovar tot de la 1800, foarte vechi şi funcţional. Tot ce e pe masă e specific comunităţii noastre, începând de la dovlecei umpliţi cu peşte, ştiucă