Peste 100.000 de elevi nu au reuşit să obţină diploma de bacalaureat în acest an şi vor trebui să-şi caute un loc de muncă. Au la dispoziţie însă doar posturi pentru care nu se solicită calificare, ceea ce este tot mai greu de găsit în aceste zile. Sursa: REUTERS
Numai 44,47% dintre absolvenţii de liceu din acest an au obţinut notă de trecere la examenul de bacalaureat, astfel încât mai mult de jumătate dintre tinerii care au ieşit în această vară de pe băncile liceului sunt acum nevoiţi să-şi caute de lucru.
Aceştia fie aşteaptă până la toamnă să mai încerce o dată să obţină diploma de BAC, fie pleacă în căutarea unui loc de muncă. Problema este însă că tot mai multe companii solicită diploma de bacalaureat pentru orice post. Astfel, celor care n-au reuşit să treacă examenul din aceste zile, le mai rămân doar câteva variante.
Construcţiile sunt printre cele mai potrivite pentru elevii mai puţin silitori, în acest domeniu neexistând cerinţa unor studii finalizate. Ca necalificaţi se angajează şi fără liceu.
Nici în domeniul confecţiilor nu se solicită prea multe cunoştinţe generale, mai ales fetele având posibilitatea să opteze pentru un post într-o făbricuţă de confecţii.
Comerţul poate fi o altă variantă, pentru a fi vânzătoare nefiind necesare studii concretizate cu o diplomă de bacalaureat.
Industria alimentară poate oferi o oportunitate absolvenţilor din acest an, în cazul în care mai sunt locuri disponibile pentru sortarea cărnii sau supravegherea încărcării borcănaşelor cu iaurt.
Bucătarii, ospătarii, cofetarii n-au nici ei nevoie de bacalaureat, dar uneori este necesar un curs de specialitate pentru a putea obţine un asemenea post.
Pentru băieţii bine făcuţi, varianta cu anagajarea la firmele de securitate, ar putea fi o oportunitate, dar companiile mari solicită diploma