Boagiu, Igaş, Ialomiţeanu, Vreme şi Borbely sunt miniştrii care au performanţe modeste în ceea ce priveşte absorbţia banilor pe care Uniunea Europeană ni-i pune la dispoziţie. Sursa: AGERPRES
Din 2007 până în prezent, România a reuşit să absoarbă doar 12,4% din cele 19,2 miliarde de euro oferite de Uniunea Europeană. Restul de 87 de procente ar trebui absorbite în numai doi ani, altfel banii necheltuiţi se pierd.
Principalii responsabili sunt căutaţi în zona miniştrilor. Ministrul care va pica testul absorbţiei fondurilor UE ar putea rămâne fără portofoliu. Cel puţin aşa avertiza preşedintele Traian Băsescu acum trei săptămâni.
Cea mai ameninţată de remaniere pare a fi, la prima vedere, ministrul Anca Boagiu, de la Transporturi. Cu o moştenire de numai 2,61% absorbţie din totalul fondurilor alocate, Boagiu conduce topul codaşilor. A fost, totuşi, lăudată recent de şeful statului pentru fermitatea cu care a pus "piciorul în prag" la minister. Acolo s-ar fi dat drumul plăţii avansurilor către un mare număr de licitaţii care ar putea dubla, până în toamnă, suma de 500 milioane de euro.
Traian Igaş, ministrul de Interne, o secondează în clasament cu plăţi de circa 7,44%. Este urmat de deţinătorul portofoliului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu, cu 8,98%. Cu doar 35 de milioane de euro absorbite din totalul de 383 milioane alocat pentru perioada 2007-2013, ministrul Valerian Vreme, de la Comunicaţii, nu poate avea nici el motive de relaxare.
Pentru cei 10%, şi ministrul Mediului Laszlo Borbely ar risca remanierea, însă UDMR este decisă să-i acorde în continuare sprijinul deplin, ceea ce va face din eventuala debarcare a acestuia o operaţiune delicată pentru premierul Emil Boc.
Premianţi
La polul opus se plasează ministerul Dezvoltării cu 21,5%, urmat de ministerul Muncii, cu un grad de absorbţ