Companiile de asigurari si fondurile de pensii ar trebui sa isi majoreze plasamentele in aur, data fiind corelarea redusa sau chiar negativa cu actiuni si in special cu obligatiuni, se arata intr-un raport al Erste Group. Analistii institutiei financiare spun ca aurul este recunoscut ca fiind o investitie sigura deoarece nu si-a pierdut niciodata valoarea.
"Probabil ca aceasta tendinta nu se va atenua prea curand. Preconizam continuarea cresterii pretului aurului", a declarat Ronald Stoferle, analistul pentru aur al Erste Group.
Analistii grupului austriac sustin ca aurul ar trebui sa faca parte din fiecare portofoliu, din motive ce tin de diversificarea si asigurarea investitiilor.
"Numeroase studii dovedesc ca aurul, ca element de portofoliu, reduce riscul general si imbunatateste performanta, iar aproximativ 5 - 10% din portofoliu ar trebui investit in aur. Spre deosebire de actiuni sau obligatiuni, nu exista conditionalitati atasate aurului", se spune in raportul institutiei.
Aurul, ca oponent al monedelor de hartie neacoperite, ramane un excelent instrument de protectie impotriva celor mai nefavorabile scenarii. Mai mult, exista o corelare clara intre pretul aurului si nivelul de incredere.
"Un pret in scadere al aurului ar fi astfel corelat cu cresterea sau cel putin stabilizarea nivelului de incredere. Credem ca increderea pierduta in ultimii ani nu va fi recuperata prea curand si ca, prin urmare, aurul inca prezinta un excelent profil risc/randament", se mai arata in raport.
Analistii Erste Group constata ca cererea de aur din partea investitorilor a crescut de zece ori pe parcursul ultimilor zece ani, ceea ce indica faptul ca aurul intra intr-o noua etapa de crestere exuberanta a pietei, in conditiile in care China si India stimuleaza cererea. Pretul aurului a fost influentat si de programe