\"Evenimentul zilei\" pune punct biografiei temutului anchetator comunist Gheorghe Enoiu. Supranumit \"Măcelarul de la Interne\", acesta a murit în decembrie anul trecut, înmormântarea din satul natal Măniceşti având loc într-o discreţie totală. Sursa: CODRIN PRISECARU
Colonelul (r) Gheorghe Enoiu, temutul torţionar al Securităţii din perioada anilor 50, a murit în decembrie 2010, la vârsta de 83 de ani. Înmormântarea a avut loc într-o discreţie totală, la Măniceşti, Argeş, localitatea sa natală, unde Enoiu se şi retrăsese, după 1990.
Ieri, biografia sa îl păstra însă încă în viaţă. Şi îi enumăra faptele din perioada cât a fost anchetator, câştigându-şi renumele de "Măcelarul de la Interne".
În ciuda unei sesizări penale depuse pe numele său de către Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului din România (IICMER), în 2007, colonelul nu a fost chemat niciodată să dea socoteală. Sesizarea IICMER sintetizează metodele temutului torţionar: ar fi ordonat sau ar fi aplicat, personal, torturi în baza unor vinovăţii inexistente, în special în cazul anchetei din 1956-1957, ce viza tentativa de protest a unor tineri, după izbucnirea Revoluţiei din Ungaria.
"Evenimentul zilei" a fost în satul unde Enoiu s-a născut, s-a retras şi a murit, recreând urmele lăsate printre săteni de unul dintre cei mai temuţi anchetatori ai Securităţii.
"Câţiva oficiali de rang înalt..."
Potrivit datelor oficiale ale primăriei Băiculeşti, comuna de care aparţie satul Măniceşti, Enoiu a murit pe 5 decembrie 2010. La înmormântare au fost prezenţi "foşti şi actuali oameni din sistem", după cum povesteşte un consătean apropiat al fostului colonel de miliţie. "Doamna Enoiu n-a vrut să-i cheme pe foştii lui colegi la înmormântare. Au fost însă câţiva oficiali de rang înalt, al cărui nume nu-l spun. Au venit