După creşterea preţului pâinii şi a tarifului de import la gaz, peste câteva zile am putea plăti mai mult şi pentru biletele în transportul interurban. Economiştii spun că majorările erau de aşteptat, ca urmare a scumpirii petrolului şi a alimentelor la nivel global.
Preţul de import al gazelor naturale a crescut, de la 1 iulie, cu circa 10%. Deşi măsura nu afectează direct populaţia şi întreprinderile, efectele se vor resimţi mai aproape de venirea iernii. Mai ales că de la 1 octombrie gazul s-ar mai putea scumpi cu încă 10%, ceea ce ar face inevitabilă o revizuire a tarifelor interne la gaz, energie electrică şi termică.
De asemenea, la finele lunii iunie, mai multe brutării din Edineţ, Drochia şi Briceni, care asigură cu pâine şi alte raioane din nordul ţării, au majorat cu 8-10% preţurile, motivându-şi decizia prin scumpirea făinii. Astfel, comparativ cu anul trecut, preţul de achiziţie a făinii s-a majorat de două ori şi a ajuns la circa 5,20-5,40 lei kilogramul.
TRANSPORTATORII AMENINŢĂ CU GREVE
Creşterile de preţuri nu se termină aici. Transportatorii solicită din nou Guvernului majorarea tarifelor pentru călătorii cu cel puţin 10%, de la 38 până la 42 de bani pentru fiecare kilometru parcurs. „Am aşteptat aproape două luni ca autorităţile să examineze solicitarea noastră. Nu mai putem răbda, ajungem în faliment", a declarat Vladimir Florea, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto (AITA) din Moldova.
Potrivit lui Florea, tariful ar urma să fie majorat cu circa 40%, dar transportatorii au acceptat ca modificările să se facă treptat. „Vom vedea care vor fi rezultatele întrevederii de astăzi cu premierul Vlad Filat şi a şedinţei de mâine a comisiei speciale conduse de vicepremierul Mihai Moldovanu şi după aceasta vom adopta o hotărâre. Cu siguranţă vom protesta, dacă nu se va decide nimic. Nu exclud o grevă gene