Românii cheltuie mai puţin pe taxe, impozite şi investiţii, dar alocă mai mult pentru consum, în special pentru mâncare, faţă de anul trecut, reiese din datele INS.
Taxele şi impozitele plătite de români au avut în primul trimestru din acest an o pondere de 16% din totalul cheltuielilor unei gospodării, în timp ce anul trecut, în acelaşi interval, ponderea era de 16,4%, conform datelor INS.
Cea mai mare parte a cheltuielilor unei familii "medii" de români sunt pentru consum, acestea deţinând o pondere de 71,6%, faţă de 71% în primele trei luni din anul trecut, reiese din aceeaşi sursă.
Mai mulţi bani pe mâncare
Românii cheltuie mai mulţi bani pe mâncare şi băuturi nealcoolice, întreţinere, sănătate şi transport şi mai puţin pe îmbrăcăminte şi încălţăminte, educaţie, recreere, dotarea locuinţei, hoteluri şi cafenele, potrivit datelor INS.
Cea mai mare diferenţă este la cheltuielile cu mâncarea, ponderea lor crescând, de la 40,7% în primul trimestru din 2010, la 42% în acest an. Motivul principal îl constituie majorarea TVA.
Cheltuim 90,5% din venituri
Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în primele trei luni, în medie, de 2.098 de lei lunar şi au reprezentat 90,5% din veniturile totale. Spre comparaţie, anul trecut în aceeaşi perioadă, cheltuielile totale au fost de 2.071 lei lunar pe gospodărie, reprezentând 88,5% din venituri.
Venituri lunare de 2.318 lei pe gospodărie
Fiecare familie "medie" de români a avut în primul trimestru din acest an venituri lunare totale medii de 2.318 lei pe gospodărie şi 804 de lei pe persoană, faţă de 2.342 de lei şi 808 lei pe persoană anul trecut, în acelaşi interval.
Din salarii românii îşi asigură mai puţin de jumătate din totalul veniturilor din gospodărie (47,6%), iar un sfert din bani provin din prestaţii sociale, în timp ce veniturile din natură - contravaloarea cons