BNR a sanctionat in 2010 doi administratori de banci, doi directori si un sef de serviciu cu avertisment scris. In plus, a amendat administratorii a doua banci si 5 directori. A retras aprobarea acordata unui administrator de banca, precum si directorilor a doua banci. O alta banca a fost sanctionata cu avertisment scris pentru aspecte legate de clasificarea portofoliului de credite si de constituire a provizioanelor. Alte nereguli au fost depistate in domeniul creditarii, a nerespectarii sistemului intern de control, precum si pentru nerespectarea principiilor unei practici bancare prudente si sanatoase, se arata in Raportul Anual al BNR publicat luni.
Numarul lucratorilor romani in strainatate a ajuns la circa 2,2 milioane persoane, 75% suta fiind stabiliti in Spania si Italia, se mai arata in Raport. "Problemele economice care au afectat aceste doua state s-au repercutat si asupra soldului transferurilor curente, excedentul acestora scazand de la 3,4 miliarde euro in 2009 la 2,8 miliarde euro in 2010. Guvernul a reafirmat, in mai 2011, obiectivul adoptarii euro in anul 2015. Expunerile bancilor straine prezente in Romania s-au majorat de la 81,1 miliarde euro in 2009 la 84,7 miliarde euro in cursul anului 2010Ţ, se mai arata in Raport.
Pe tot parcursul anilor 2009 si 2010 nu au existat banci cu o solvabilitate sub 10 la sutaNivelul agregat al indicatorului de solvabilitate se situa la 31 decembrie 2010 la 15,0%, valoarea acestuia depasind 11 la suta in cazul fiecarei institutii de credit. Mai mult, pe tot parcursul anilor 2009 si 2010 nu au existat banci cu o solvabilitate sub 10 la suta.
Obiectivele bancilor s-au deplasat din zona preponderent cantitativa (cresterea cotei de piata, campanii agresive de creditare sau maximizarea profiturilor pe termen scurt) catre abordari care mizeaza in special pe analize calitative si de risc a