HotNews.ro a aratat saptamana trecuta cum poate pierde Romania miliarde de euro din cauza ca nu a reusit sa vanda surplusul de unitati de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). La solicitarea HotNews, Ministerul Mediului a transmis un punct de vedere prin care explica situatia de pe piata acestor unitati. Potrivit Ministerului Mediului, este o piata "profund dezechilibrata", in conditiile in care doar Rusia si Ucraina au un surplus de peste 8 miliarde de AAU-uri, in timp ce potentiala cerere la nivel mondial este de doar 200 de milioane de AAU-uri. Trebuie mentionat ca Romania detine un surplus de 300 de milioane de astfel de unitati. In aceste conditii, este greu de crezut ca vor putea fi valorificate toate aceste unitati.
Potrivit unei analize realizata de IDEAcarbon, surplusul inregistrat de Rusia si Ucraina reprezinta 75% din total.
Ministerul Mediului precizeaza ca valoarea acestor AAU-uri se afla pe o traiectorie descendenta, iar in conditiile unui excedent pe piata internationala, Romaniei ii va fi foarte greu sa valorifice tot surplusul de 300 de milioane de unitati. Astfel, este posibila tranzacţionarea doar a unei părţi din actualul surplus de Unităţi ale cantităţii atribuite. Ministerul Mediului enumera o serie de cauze a reducerii interesului potenţialilor investitori pentru astfel de tranzacţii.
Contextul general al unei pieţe profund dezechilibrate (doar Rusia şi Ucraina, fără a ţine cont de cantităţile deţinute de alte state precum Polonia, Cehia, Ţările Baltice, Ungaria, etc., au împreună un surplus - potenţiala ofertă - de peste 8 miliarde de AAU-uri, în timp ce deficitul - potenţiala cerere la nivel mondial se estimează a fi în jur de 200 de milioane de AAU-uri).Lipsa unui orizont clar privind un nou acord juridic global al Protocolului de la Kyoto post 2012Consecinţele politice şi economice greu de anticipat ale unor deza