Rezultatele de la bacalaureat au produs in acest an un adevarat cutremur in sistemul de invatamant romanesc. Ministrul Educatiei il considera un succes, considerand ca, in premiera, diploma a capatat valoare, fiind obtinuta doar prin munca, nu prin frauda.
In replica, Opozitia cere demisia ministrului acuzandu-l ca prin modul in care a organizat acest bacalaureat a afectat vietile a zeci de mii de absolventi de liceu. Ce crede insa un profesor foarte bun, de la unul dintre cele mai bune licee din Capitala?
Elevii ies din scolile generale tot mai nepregatiti, pentru ca invata doar "pentru o medie mare, nu sunt interesati sa stie". Sistemul de invatamant nu este adresat elevului si nu tine cont de faptul ca exista copii de elita, copii medii si copii mult sub medie. Liceele nu mai pregatesc si meseriasi, existand doar cateva specializari, iar numarul mare de discipline din clasa a XII-a perturba pregatirea elevilor pentru examenele finale.
Acestea sunt doar cateva dintre concluziile enuntate de profesorul de matematica Daniel Petriceanu (foto) de la Colegiul National Mihai Viteazul din Capitala, intr-un interviu acordat pentru Ziare.com.
Cea mai amara dintre ele ni s-a parut aceea ca elevii nu mai au nicio motivatie sa invete atat timp cat sunt bombardati din toate directiile si din toate mediile cu mesaje contrare ideii de a invata.
"De ce sa mai invete cand toti sustin sa nu o faca? Profesorul, practic, trebuie sa aduca argumente impotriva tuturor. 'Noi, impotriva tuturor!', ca sa spun o vorba mare. Este foarte greu, chiar daca esti un profesor pasionat de ceea ce faci. Trebuie sa ai in fata copii care sa creada in tine", spune profesorul Daniel Petriceanu, din mainile caruia au iesit zeci de absolventi care fac cinste Romaniei la universitati de prestigiu de peste hotare.
Cine este primul si cel