La 88 de ani, planoristul care a revoluţionat aviaţia acrobatică în România s-a ridicat la ceruri vineri, 1 iulie, după mai mulţi ani de suferinţă. Ceremonia de incinerare va avea loc azi, 4 iulie, la orele 14.00, la Crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti.
Mircea Finescu face parte din categoria acelor personalităţi care te cuceresc imediat cu farmecul, cu sfătoşenia lor, cu prea plinul amintirilor pentru care cerneala nu s-ar isprăvi niciodată.
Dincolo de toate aceste calităţi stă, de neclintit, pasiunea sa pentru aviaţia sportivă şi realizările incontestabile în domeniu. În decursul prodigioasei sale cariere a deţinut peste 30 de recorduri şi premiere naţionale: primul looping inversat şi nod de Savoia cu planorul, prima legătură telefonică ansamblul avion remorcher - planor, sau remorcaj la automosor cu declanşator în apropierea centrului de greutate şi multe altele.
Scurtă biografie:
Finescu Mircea-Gheorghe s-a nşscut la Arad, pe 26 ianuarie 1923. De-a lungul anilor a dat dovadă de o mare îndemânare în zborul cu planorul, fiind unul dintre cei care au revoluţionat acest sport în Romania.
Realizări:
• 1948 Calan C-ul Argint, a cincea insignă internaţională efectuată în ţară.
• 1952 C-ul de Aur.
• 1964 primul deţinător a celor trei Diamante.
• 1957 titlul de Maestru al sportului şi în 1964 Maestru emerit al sportului, pentru planorism.
• 1963 Federaţia Aeronautică Internaţională îi acordă diploma „Paul Tissandier". Din 1956-1995 este membru şi preşedinte al comisiei centrale de planorism în FAR.
• A participat între 1950 şi 1982 la 33 de campionate interne (22) şi externe (11) deţinând titlul de campion naţional de nouă ori, o dată vicecampion naţional, al Ungariei şi balcanic.
• Între 1948 şi 1979 realizează 30 de recorduri naţionale, însumând întreaga paletă a probelo