SUA sărbătoreşte astăzi a 235-a aniversare a independenţei într-o atmosferă dominată de teama intrării în default.
Conferinţa de presă a preşedintelui Barack Obama de miercurea trecută a fost de pomină. Vizibil nervos, preşedintele i-a apostrofat pe opozanţii săi republicani sugerând că nu au minte nici cât nişte copii. Republicanii s-au declarat şocaţi şi l-au îndemnat să ia Valium pentru a se calma, în vreme ce comentatorul politic al postului de televiziune MSNBC Mark Halperin, luat de val, i-a adresat o replică injurioasă şefului statului şi a fost obligat să-şi ceară scuze.
Poate nu acesta este cel mai tensionat moment din lunga bătălie politică dintre democraţi şi republicani, dar, cu siguranţă, au fost vremuri şi mai bune. Guvernul are nevoie să se împrumute ca de aer, dar nu are girul Congresului în acest sens. Nemaiputându-se împrumuta, nu-şi va mai putea plăti obligaţiile financiare şi de aici default-ul - iată noua versiune a Iadului în regie americană îmbunătăţită.
Cu cât data limită de 2 august până la care Congresul trebuie să ia decizia de majorare a deficitului Statelor Unite se apropie, cu atât tensiunea creşte.
Povestea deficitului SUA nu-i priveşte doar pe americani, ci priveşte întreaga lume. O intrare în incapacitate de plată a Statelor Unite ar fi, pentru mulţi finanţişti, lovitura capitală dată economiei lumii. Nu doar că administraţia nu ar mai avea teoretic bani să plătească salariile, pensiile sau soldele militarilor, dar nu ar mai avea niciun chior să răscumpere titlurile ajunse la maturitate, ceea ce ar transmite o undă de şoc mortală în întreaga lume. Este ca şi cum ai invita omenirea să se mute în 24 de ore pe altă planetă, de aceea scenariul este refuzat vehement de capii finanţelor lumii în măsura în care este ridiculizat de alţii mai ceva decât profeţia predicatorului H