Deoarece unele societăţi întâmpină dificultăţi în cazul înregistrării de pierderi fiscale în doi ani consecutivi, un caz concret în acest sens poate reprezenta un exemplu eficient. Se încearcă, aşadar, ilustrarea metodei de calcul a impozitului în funcţie de pierderile fiscale înregistrate atât în 2010, cât şi în 2011 în încercarea de a stabili cu ce pierdere fiscală se porneşte la calculul impozitului în anul 2011, informează fiscalitatea.ro.
În acest sens, conform dispoziţiilor art. 26, alin. (4) din Legea 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu anul 2009 pierderea fiscală înregistrată începând cu anul 2009 se poate recupera din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se face în ordinea în care au fost înregistrate acestea, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit. Se menţionează că pierderea fiscală este pierderea declarată prin formularul 101, aprobat pentru anul 2011 prin OPANAF 2689/2010, privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă.
Cum se acoperă pierderea contabilă?
În vederea stabilirii rezultatului fiscal, profit sau pierdere, se porneşte de la cel înregistrat în evidenţa contabilă. Pierderea contabilă este astfel cea înregistrată în soldul debitor al contului 121 "Profit şi pierdere", respectiv contul 117 "Rezultatul reportat", conform prevederilor Legii contabilităţii 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabil începând cu anul 2010.
În contul 117 "Rezultatul reportat" se evidenţiază distinct rezultatul provenit din preluarea la începutul exerciţiului financiar curent