"Cred ca examenul a fost luat foarte putin in serios de catre candidati anul acesta si a demonstrat ca nu se poate lua o diploma fara niciun efort", a declarat pentru RFI Cristian Alexandrescu, inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. Procentul de promovabilitate in Bucuresti a fost de 42,03 la suta, cel mai mic inregistrat vreodata dupa Revolutie.
Cristian Alexandrescu a precizat pentru RFI ca rezultatele slabe inregistrate in aceasta sesiune de bacalaureat nu trebuie interpretate in sensul ca "acesti copii sunt niste ratati si ca 40% sunt cei care sunt in stare sa ia un examen". Liceele in care promovabilitatea este foarte scazuta sau chiar zero trebuie sa-si faca o analiza, iar inspectoratele scolare au datoria de a le consilia, daca au nevoie, spune inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
"La scolile la care rezultatele au fost foarte slabe este o mare problema si a cadrelor didactice din acea scoala. Nu se poate sa nu faci o pregatire, sa demonstrezi ca s-a facut un lucru in scoala. Fiecare scoala trebuie sa faca acum o analiza serioasa in functie de rezultatele obtinute. Noi putem sa mergem si sa-i ajutam, sa-i consiliem in modul in care isi vor face analiza aceasta. Dar masurile vor fi luate de catre scoala. Tocmai pentru ca sistemul educational romanesc era intr-un mare impas in ultima perioada de timp si rezultatele acestea vin, pe de o parte, sa confirme acest lucru".
Cristian Alexandrescu explica in acest context ca noua lege a educatiei clarifica exact aceste lucru: "noua lege face ca scolile sa fie cele isi analizeaza si decide, Inspectoratele vor avea rolul sa monitorizeze si sa consilieze, in cazul in care este nevoie".
Alte concluzii nu pot fi trase in acest momoment, mai spune inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti. Si asta pentr