Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a cerut Guvernului să ia în calcul publicarea, atât pentru tranşa alocată investitorilor instituţionali, cât şi pentru tranşa celor de retail, a unui preţ minim, în paralel cu cel maxim anunţat, pentru pachetul de acţiuni Petrom ce urmează să fie vândute în cadrul ofertei publice secundare pe Bursă, potrivit unui comunicat al AIPC.
Preţul minim trebuie să se încadreze în media de tranzacţionare a acţiunii SNP la cota Bursei din ultimele 52 de săptămâni, conform sursei citate.
"Acest lucru ar determina participarea, în perioada alocată subscrierii ofertei, a unei mase mai mari de investitori, atât instituţionali, cât şi de retail", precizează comunicatul, citat de Agerpres.
De asemenea, AIPC consideră că în contextul economic actual, preţul de vânzare în cadrul ofertei publice secundare a acţiunilor Petrom ar trebui să conţină un discount în raport cu preţul actual de piaţă.
"Reamintim Guvernului Româ-niei ca această listare se realizează într-o perioadă agitată din punct de vedere economico-financiar, că preţul de vânzare în cadrul ofertei publice secundare a acţiunilor Petrom S.A. ar trebui să conţină un discount în raport cu preţul actual de piaţă şi că pretenţiile financiare exagerate pot duce la finalizarea ofertei fără succes", potrivit sursei citate.
AIPC subliniază că Bursa de Valori Bucureşti este considerată piaţă de frontieră (frontier market) alături de alte burse din state precum Bulgaria, Croaţia, Estonia sau Kazahstan din cauza lichidităţii şi a capitalizării reduse, iar pentru a trece de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă, Bursa are nevoie de noi listări care să mărească numărul de acţiuni libere tranzacţionate în piaţă.
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital recomandă Guvernului să folosească modelul Bursei din Polonia pentru a îmbu