La mijlocul lui martie, cand aparatele de lupta internationale si-au inceput bombardamentele in Libia, numerosi lideri militari si politicieni occidentali s-au grabit sa afirme optimisti ca razboiul din nordul Africii va fi "o chestiune de zile, nu saptamani". Astazi, la mai mult de 100 de zile de la primele raiduri aeriene, sfarsitul conflictului pare inca foarte departe. Nici cele 13.000 de misiuni aeriene ale NATO, nici miile de rachete ce au lovit fortele lui Gaddafi, nici amenintarea ca liderii libieni vor fi trasi la raspundere in fata Tribunalului Penal International nu au reusit sa-l indeparteze de la putere pe omul forte de la Tripoli. De ce esueaza NATO in Libia?
James M. Dorsey, senior fellow la Middle East Institute al Universitatii Nationale din Singapore, autorul blogului The Turbulent World of Middle East Soccer si columnist pentru Al Arabiya:
De ce ofensiva aeriana internationala pare ineficienta:
1. Cei care au crezut ca puterea aeriana va oferi o rezolvare rapida conflictului sau ca Muammar Gaddafi va ceda imediat se pacaleau pe ei insisi. Dupa ce l-am intalnit pe Gaddafi in James M. Dorsey Foto: Arhiva personala nenumarate randuri, n-am avut nicio indoiala ca el se va angaja intr-o lupta crancena. Chiar daca ar fi fost dispus la o solutie negociata, acest lucru a devenit treptat mai dificil de realizat.
Gaddafi va dori o solutie care sa-i salveze imaginea, lucru pe care, pana in momentul de fata, rebelii nu se arata dispusi sa-l incuviinteze.
O solutie ar trebui sa implice exilul liderului libian, iar acest lucru a devenit mai problematic dupa mandatul de arestare emis de Curtea Penala Internationala si dupa imbolnavirea presedintelui venezuelean, Hugo Chavez. Cu alte cuvinte, o solutie negociata se confrunta cu obstacole semnificative.
De ce cea mai puternica alianta militara a Occident