Curtea Constituţională din Germania analizează marţi dacă ar trebui sau nu blocat ajutorul financiar acordat Greciei şi Irlandei pentru că acesta este neconstituţional.
Termenii de acordare a ajutorului financiar conferă mult prea multă putere unor instituţii internaţionale precum Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană, situaţie aflată în conflict cu legile germane, scrie Rador.
Membrii Parlamentului grec au adoptat, pe 30 iunie, o a doua lege de austeritate, asigurând astfel continuarea sprijinului financiar din partea creditorilor internaţionali. O majoritate confortabilă de parlamentari a aprobat măsurile care includ introducerea impozitului pe venit pentru lucrătorii cu salarii mici, o creştere a impozitului pe vânzări şi reducerea salariilor funcţionarilor publici.
Agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P) a avertizat luni că rostogolirea datoriilor Greciei în conformitate cu oricare dintre cele două scheme propuse de Franţa va fi considerată default selective. Moneda euro s-a depreciat faţă de dolar pe pieţele asiatice după avertismentul lansat de S&P.
Agenţia notează că cele două variante propuse de Franţa pentru rostogolirea obligaţiunilor de stat ale Greciei care vor ajunge la maturitate până în 2014 ar implica pierderi pentru creditorii privaţi.
“Dacă oricare dintre opţiuni ar fi implementat în forma actuală, fără noi modificări, vom considera probabil că constituie intrarea în default, potrivit criteriilor noastre. În acest caz, vom reduce ratingul Greciei la SD, indicând că statul a restructurat practic o parte din obligaţiuni”, se arată într-un comunicat transmis de S&P şi preluat de Mediafax.
Agenţia a redus la finele lunii iunie ratingul Greciei la “CCC” cel mai slab calificativ atribuit unei ţări, avertizând că orice formă de restructurare a datoriilor guvernului de la Atena va constitui default (inc