Bursa a crescut luni cu 0,98%, într-o piaţă apatică, în care investitorii nu au avut timp să reacţioneze la ştirea cu privire la îmbunătăţirea ratingului de ţară al României, publicată chiar la închiderea şedinţei.
Majoritatea acţiunilor au fost transferate încă de la deschidere la preţuri în creştere uşoară, însă puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au introdus ordine pentru volume reduse. La finalul zilei doar acţiunile emise de 13 companii din cele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje mai mari de 100.000 de lei.
O astfel de îmbunătăţire a ratingului de ţară era aşteptată de unii investitori.
"Îmbunătăţirea ratingului de ţară astfel încât România a ajuns la «investment grade» ne repune pe harta unui număr mare de fonduri de investiţii, iar după intrarea acestora în piaţă am putea asista la o creştere a volumelor şi cotaţiilor", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities.
Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat luni mai mult de două treimi din lichiditate, iar titlurile Oltchim (OLT) au urcat cu 15%, apropiindu-se de cotaţia maximă istorică înregistrată la BVB.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,75%. Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 1,3% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.
"Pe SIF-uri nu s-au observat tranzacţii majore în ultima perioadă, cu excepţia sfârşitului celui de-al doilea trimestru, unde se poate presupune că au avut loc pentru a optimiza fiscal sau a echilibra unele portofolii", a spus Morariu.
Titlurile Fondului Proprietatea au condus detaşat în topul lichidităţii, cu operaţiuni în valoare cumulată de 25,4 milioane lei şi au asigurat 69% din rula