Turnura pe care a luat-o scandalul fostului şef al FMI francezul Dominique Strauss-Kahn, eliberat după ce a fost arestat în SUA pentru acuzaţii de agresiune sexuală, retrezeşte sentimente antiamericane în Franţa, alimentate de senzaţia că justiţia americană este subminată de o cultură primitivă, puternic influenţată de media, scrie The New York Times.
Franţa a fost şocată de arestarea în mai a lui Strauss-Kahn. A fost criticat aspru în special faptul că media şi autorităţile au făcut spectacol din acest caz, învinuitul fiind filmat în cătuşe şi cu o ţinută neîngrijită în drumul spre sala de judecată şi aruncat într-o închisoare celebră pentru duritatea ei, Rikers Island, sub supraveghere pentru a se împiedica o eventuală sinucidere. A fost criticată plăcerea cu care tabloidele americane evidenţiau fiecare umilinţă la care era supus Strauss-Kahn şi insistau pe clişeele despre francezi. Exista senzaţia că nu doar fostul şef al FMI era umilit, ci Franţa întreagă.
Fostul premier Lionel Jospin a afirmat că Strauss-Kahn "a fost aruncat la lupi" în SUA, iar un fost ministru al justiţiei, Robert Badinter, a caracterizat tratamentul la care a fost supus francezul ca "o linşare făcută de media".
Evoluţia cazului lui Strauss-Kahn "trezeşte din somn sentimentele antiamericane, iar cei care au cel mai mult de pierdut sunt justiţia şi poliţia americane. În Europa se spune că o ţară nu este civilizată dacă nu renunţă la pedeapsa cu moartea. Sentimentul este întărit acum - că SUA nu este un stat pe deplin civilizat, că are o poliţie care vrea să umilească", a spus Dominique Moïsi, expert în relaţiile franco-americane, adăugând că europenii au sentimentul că SUA este o ţară periculoasă.
Turnura pe care a luat-o scandalul fostului şef al FMI francezul Dominique Strauss-Kahn, eliberat după ce a fost arestat în SUA pentru acuzaţii de agresi