Constantin Ţurcanu foloseşte păsări exotice pentru magia albă de şase decenii şi spune că este o ocupaţie moştenită din familie. De dorul celor doi copii ai săi, plecaţi în lume, băcăuanul şi-a botezat papagalii cu aceleaşi nume: Andrei şi Anca.
Constantin Ţurcanu (70 de ani) ghiceşte viitorul, pasiunile şi dorinţele oamenilor cu ajutorul papagalilor. Ocupaţia lui este tradiţie în familia Ţurcanu, de mai bine de un secol.
„De la 10 ani fac asta. Am 60 de ani de când folosesc papagalii pentru aflarea destinului celorlalţi. Am învăţat cum se face de la tatăl şi bunelul meu, şi ei de la bunicii lor. Acasă am cărţi de zodii, vechi de câteva sute de ani“, a spus Constantin Ţurcanu, prezent zilele trecute la Hramul Bacăului.
De altfel, ghicitorul de zodii, practicant al magiei albe, locuieşte în Negreşti, judeţul Vaslui, dar este nelipsit de la toate târgurile din Bacău. De acolo pleacă oriunde în ţară sau chiar peste hotare, unde sunt evenimente la care se adună mii de oameni. De la începutul anului a fost la zeci de manifestări, la Botoşani, Iaşi sau Bacău, unde a reuşit să strângă sume frumoase.
„Acum m-am întors de la un festival din Republica Moldova, din apropierea Chişinăului. Am trecut şi prin Iaşi, la Festivalul Olarilor, dar nu mi-a plăcut foarte mult“, a mai spus Ţurcanu. Vasluianul este deranjat că poliţiştii nu-l lasă în pace, deşi activitatea lui produce bucurie şi speranţă oamenilor. „Eu nu sunt cerşetor. Mă îmbrac curat, iar papagalii nu cerşesc. Ei fac ceva pentru banii pe care îi primesc“, a spus ghicitorul.
Mesaje din cărţi „de ştiinţa zodiilor“
Constantin Ţurcanu spune că în câteva zile festive câştigă în jur de 300 de lei. Atât cât să-i ajungă de masă şi drum. Pensia, de doar 350 de lei, e pusă deoparte, pentru a-i ajuta pe ceilalţi. A fost sudor în tinereţe, dar după Revoluţie a rămas cu o singură ocupaţie, cea de gh