Numărul elevilor care au promovat bacalaureatul nu depăşeşte 100.000, în condiţiile celei mai slabe rate de promovabilitate din ultimii 20 de ani - 44,7%. Pentru prima dată, numărul de locuri la facultăţi este mai mare decât cel al absolvenţilor de liceu - 62.850 de locuri gratuite, aproximativ 60.000 de locuri cu taxă în învăţământul public şi alte 30.000 de locuri la facultăţile private.
În aceste condiţii, universităţile vor fi nevoie să organizeze o a doua sesiune de admitere, la toamnă, a spus ieri rectorul Universităţii Politehnice din Timişoara, Nicolae Robu. Şi secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Călin Baba a vorbit despre această posibilitate. "Discuţiile pe care le-am avut cu rectorii indică disponibilitatea unor universităţi de a organiza o a doua sesiune de admitere", după reluarea bacalaureatului în toamnă, a spus Baba.
De altfel, unele instituţii, ca Universitatea din Bucureşti sau Universitatea Transilvania din Braşov, organizează în fiecare toamnă sesiune de admitere, pentru ocuparea locurilor rămase libere la facultăţile unde concurenţa este mai redusă. "În fiecare an rămân cam 200-300 de locuri neocupate, pentru care organizăm admiteri în septembrie," spune rectorul Universităţii din Braşov, Ion Vişa.
Facultăţile de stat, preferate
Deşi se aşteaptă ca numărul de candidaţi la admitere să scadă anul acesta, din cauza rezutatelor slabe de la bac, Vişa spune că "e bine că s-a tras un semnal de alarmă, copiatul a devenit un sport naţional". Învăţământul universitar va avea de câştigat, pentru că studenţii vor fi mai bine pregătiţi, iar bacul din acest an va fi şi un semnal atât pentru generaţiile viitoare de absolvenţi, cât şi pentru părinţi şi profesori. În plus, concurenţa mai redusă îi va atrage pe tineri în primul rând spre universităţile de stat, unde există "garanţii suplimentare şi şansa unei burse," c