Jumătate dintre elevii care au dat Bacalaureatul anul acesta au picat examenul. Cine îi angajează? Agent imobiliar, manipulant marfă, secretar, vânzător sunt doar câteva dintre meseriile pentru care angajatorii nu cer diplomă de bacalaureat.
Consultanţii din domeniul resurselor umane sunt sceptici în privinţa posibilităţi ca un tânar care nu a promovat examenul de Bacalaureat să-şi găsească rapid un loc de muncă. „Cei care termină douăsprezece clase au şanse reduse să se angajeze, iar dacă aceştia nu au nici măcar Bacalaureatul, procentul merge către zero. Sunt cei care ingroaşă rândul şomerilor", ne-a declarat Corina Diaconu, managing director al firmei de consultanţă ABC Human Capital.
Citiţi şi:
FOTOGALERIE Elevii de 10 la BAC pleacă din ţară pentru a avea un viitor strălucit: „Îmi doresc mult să primesc o educaţie la un nivel superior”
Zero promovaţi, zero vinovaţi
„Ar fi nevoie de un Bacalaureat diferenţiat“
Schizofrenia de la Bac, la licee vocaţionale. Artiştii, siliţi să înveţe la materii
Click pe foto pentru a putea vedea " Promoţia ruşinii" de la BAC 2011
Că doar şcoala absolvită cu diplomă este brăţară de aur o arată şi datele furnizate la solicitarea „Adevărul" de către portalul de recrutare Myjob.ro. Numai două din zece anunţuri postate în perioada ianuarie-iunie 2011 se adresează celor care au drept nivel maxim de şcolarizare liceul. Iar salariile propuse de angajatori nu sunt dintre cele mai ofertante. „Un ospătar care nu are experienţă va caştiga în Bucureşti un salariu mediu de 240 de euro (circa 1.000 de lei)", potrivit sursei citate. Însă trebuie ţinut cont că angajatorii din Capitală plătesc cele mai bune salarii. Acelaşi ospătar, angajat la un restaurant din Timişoara, nu va obţine mai mult de echivalentul a 215 euro (circa 900 de lei).
1.400 de lei, salariu maxim
Lista jo