Tom şi Gerrie, într-un moment de respiro
Cine nu e interesat să mai vadă filme cu roboţi care atacă biata umanitate, cine s-a săturat de comediile stupide, la limita rezistenţei râsului, cine nu mai vrea animaţie, fie şi în 3D, cu animăluţe croite după o reţetă prea mult folosită, nu va ocoli în aceste zile cinematograful "Studio", unde rulează "Un an din viaţă" (Another Year), filmul lui Mike Leigh. Un film cu buget redus, fără efecte speciale care să ia ochii, fără adevăruri esenţiale clamate ca de la tribună, fără vitezomani la volanul unor bolizi mult peste obişnuita Formulă 1.
"Un an din viaţă" ne dezvăluie un cineast total, care ştie să-şi scrie scenariul, care nu are nevoie de platou şi de tehnică sofisticate, care ştie să aducă în intimitatea personajelor sale camera şi s-o facă, dacă nu să le iubească, măcar să le înţeleagă.
El şi Ea sunt un cuplu la trecerea de la maturitate spre senectute. Se numesc Tom şi Gerrie şi pentru că ştiu că numele lor produc instantaneu surâsul celor din jur şi apropierea de personajele lui Walt Disney, le-o iau înainte noilor cunoştinţe şi râd ei înşişi de situaţie. El este inginer geolog, studiază diverse mostre de soluri cu pasiunea cu care ar studia minereuri venite de pe o altă planetă, ea e psihiatru şi s-a obişnuit ca pacienţii să-i răspundă la întrebarea "Ce-aţi dori să schimbaţi în viaţa dumneavoastră?" prin "Aş dori o altă viaţă".
Gerrie în grădină cu Mary şi fiul Joe
Scenaristul Mike Leigh le decupează în film patru anotimpuri dintr-o existenţă pe care Tom şi Gerrie n-ar vrea pentru nimic în lume s-o schimbe. Fidel proiectului lui pe termen lung, care îl apropie de un alt reputat cineast britanic, Ken Loach, Mike Leigh oferă cinefililor şi în acest film o incursiune în intimitatea a doi oameni fericiţi unul alături de celălalt pentru că, la rândul lor, fiecare dintre ei este fericit. Cu p