Jucatorii din piata locala de factoring tintesc in aceast an sa rezolve probleme de cash-flow ale firmelor care se afla in dezvoltare, cu un business eficient, dar care au clienti ce le propun termene lungi de plata. Insa, desi factoring-ul are toate sansele sa creasca in Romania, vor mai trece cel putin 2-3 ani pana cand vom ajunge la nivelul pietei poloneze.
Piata locala de factoring va inregistra in 2011 o crestere de aproximativ 20%, fata de nivelul de circa 1,8 miliarde de euro atins in 2010, potrivit estimarilor Asociatiei Romane de Factoring, o asociatie infiintata in vara acestui an la initiativa a zece jucatori din domeniu.
La finalul lui 2011, piata de factoring ar putea ajunge la 2,16 miliarde de euro, dar cresterea de 20% este influentata de starea si evolutia economiei, stabilitatea fiscala sau riscul de tara, explica, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, Bogdan Rosu, presedintele Asociatiei Romane de Factoring (ARF).
„Este bine sa avem in 2011 cel putin o evolutie stabila a pietei si, daca se poate, o mica ascensiune. Insa, conteaza foarte mult ca piata sa se mentina si sa existe cerere din economie pentru ca firmele sa produca”, afirma Bogdan Rosu.
El mentioneaza ca segmentul tinta de clienti pentru serviciile de factoring il reprezinta sectorul IMM, deoarece acesta un serviciu „croit” special pentru intreprinderile mici si mijlocii care nu au departamente specializate pe colectarea creantelor sau managementul cash-flow-urilor.
Piata are potential sa ajunga la o pondere de aproximativ 2,2% din PIB in Romania.
„Factoringul se adreseata tuturor companiilor care au contracte bune, dar care au termene mari de plata de la clientii lor si ajung sa isi incaseze banii dupa multe zile. Cautam firmele care se afla in dezvoltare, au un business bun in piata, dar se confrunta cu termele lungi de plata”, a declarat sefu