BNR a mai făcut un pas în direcţia adoptării monedei unice europene, lansând ieri sistemul de plăţi în euro Target 2 România, care permite băncilor locale să facă direct transferuri în euro.
"Target 2 este un pas în direcţia adoptării euro în România. Pregătirea pentru trecerea la euro înseamnă nu numai realizarea criteriilor de convergenţă nominală, dar şi îndeplinirea cu profesionalism şi perseverenţă a mai multor paşi. În ianuarie 2010 BNR a decis ca şi România să se conecteze la acest sistem înainte de a adopta euro, urmând exemplul altor state membre din afara zonei euro. În prezent, doar Cehia, Ungaria, Suedia şi Marea Britanie nu sunt conectate la Target2", a menţionat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
El a amintiti că implementarea unei componente naţionale a Target2 este obligatorie numai pentru statele membre care adoptă moneda unică.
BNR este cea de-a 24-a bancă centrală naţională care se conectează la sistemul TARGET2 - platforma unică europeană de procesare a plăţilor în euro - dintre cele 28 bănci centrale membre ale Sistemului European al Băncilor Centrale (inclusiv Banca Centrală Europeană).
Prezent la eveniment, Petre Bunescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi vicepreşedinte al BRD-Soc Gen, a spus că ţinta pe care România şi-a propus-o pentru trecerea la euro nu este nerealizabilă. "Piesă cu piesă, în acest uriaş proiect, vom reuşi să devenim membru al zonei euro."
În plină criză a datoriilor în zona euro, în timp ce majoritatea statelor din centrul şi estul Europei amână în linişte posibilele termene de aderare, România şi-a menţinut obiectivul de trecere la euro în 2015, ţinta reprezentând un catalizator pentru continuarea reformelor.
Adoptarea euro este marea ambiţie a guvernatorului Mugur Isărescu, aflat la conducerea BNR de două decenii şi era iniţial prevăzută pentru 2014, an în care se î