Creditorii au ieftinit bunurile scoase la licitaţie, dar, fără o cercetare atentă a pieţei şi o sursă de bani la care să puteţi apela rapid, încercarea de a face o afacere cu banca se poate transforma în eşec. Sursa: SHUTTERSTOCK
Când porniţi la drum pentru a cumpăra o casă executată silit de bancă, trebuie să căutaţi cel mai bun preţ, dar şi cea mai bună posibilitate de achiziţie.
Cum găsiţi cel mai bun preţ? Când studiaţi ofertele de case executate silit, cel mai bine este să comparaţi preţul cerut de creditor cu cel al pieţei, pentru a vă asigura că nu plătiţi prea mult.
Multe bănci nu şi-au mai evaluat imobilele pe care le licitează de mai bine de un an, aşa încât, foarte probabil, preţul acestora a mai scăzut. În plus, evitaţi primele faze ale licitaţiilor. Băncile supun mai întâi evaluării casele pe care le execută silit, iar preţul de pornire al primei licitaţii este cel de evaluare.
Dacă locuinţa nu se vinde, începând cu a doua licitaţie preţul scade cu 25%. Dacă nici astfel nu se vinde, banca poate accepta, de la a treia încercare, cel mai bun preţ oferit de un client.
Avans de 10%
În plus, asiguraţi-vă că puteţi procura relativ uşor suma de care aveţi nevoie. Cei care vor să participe la o licitaţie trebuie să prezinte un avans de 10% din valoarea bunului. Potrivit legislaţiei, în termen de 30 de zile de la adjudecarea bunului, cumpărătorul va trebui să achite restul de 90% băncii. În caz contrar, va trebui să renunțați la cei 10%.
Dacă nu aveţi suma necesară achiziţiei şi vreţi să luaţi un împrumut bancar, cel mai bine ar fi să obţineţi o preaprobare a acestuia, înainte de licitaţie. Va fi însă greu să apelaţi la un credit imobiliar, pentru că, de cele mai multe ori, foştii proprietari nu vor permite accesul evaluatorilor băncii creditoare în imobil.
"Cele mai mu