La cea mai mică rază de soare sau picătură de ploaie, pielea sensibilă se înroşeşte, ustură, se irită... Să nu mai vorbim despre creme şi produse cosmetice. Majoritatea nu sunt tolerate de persoanele cu pielea sensibilă.
Sensibilitatea tenului constituie una dintre cele mai frecvente cauze de prezentare la medicul dermatolog. Jumătate dintre femei se plâng că au pielea sensibilă.
Înroşire, deshidratare, descuamare
Pielea sensibilă este tipul de piele care provoacă în momentul de faţă cele mai multe probleme de îngrijire şi tratament. De ce? Pentru că pielea sensibilă este uşor iritabilă, este afectată imediat de factori agresivi: radiaţii ultraviolete, frig, vânt, umezeală. Dar cea mai mare problemă este că pielea sensibilă prezintă intoleranţă sau toleranţă minimă la produse de cosmetică şi de igienă folosite în mod curent de majoritatea oamenilor fără efecte nedorite. De aceea, se poate spune că pielea sensibilă este hiperreactivă, adică răspunde exagerat la un stimul care în mod normal este bine tolerat de cea mai mare parte dintre noi.
Principalele semne ale pielii sensibile sunt: înroşirea, deshidratarea pielii, descuamarea fină, cuperoza (vase mici vizibile la suprafaţa pielii). Persoanele cu piele sensibilă resimt disconfort la nivelul feţei: senzaţii de mâncărime, usturime, înţepături, arsură.
Tratament
Persoanele cu piele sensibilă trebuie să utilizeze numai produse dermatocosmetice adaptate tipului lor de ten. Produsele dermatocosmetice disponibile în farmacii nu trebuie să conţină parfum, conservanţi sau alte substanţe iritante. Este bine să citiţi eticheta produselor pe care le alegeţi şi să optaţi pentru creme, demachiante, loţiuni cu cel mai mic număr de ingrediente.
Evitaţi săpunurile şi alte produse de curăţare care conţin detergenţi agresivi pentru piele. Nu folosiţi loţiuni alco