Tabloul economic global rămâne dezechilibrat, iar creşterea economică va fi determinată până în 2014 tot de China, care a scos lumea din recesiune în 2010, susţine economistul-şef al AXA Group, cea mai mare companie financiară ca venituri din lume în 2010, cu o cifră de afaceri de 91 miliarde de euro.
Reprezentanţii de top ai AXA au prezentat situaţia economiei mondiale, a poziţiei companiei franceze şi obiectivele pentru 2011 în cadrul unei conferinţe desfăşurate săptămâna trecută la Bordeaux, în sud-vestul Franţei. Compania a lansat anul acesta operaţiunile şi pe piaţa din România.
Eric Chaney prevede pentru următoarele câteva luni o scădere a comerţului internaţional, începută în aprilie 2011 (-2,5%), cauzată de cutremurul din Japonia, după ce cererea din China a determinat recuperarea scăderii brutale de 30% din perioada 2008-2009.
Atunci, criza financiară globală a dus la cea mai mare scădere a comerţului mondial pe timp de pace din ultimul secol.
Acum, încetinirea şi chiar scăderea fluxurilor internaţionale este provocată de întreruperea lanţului global de producţie. Spre exemplu, Chaney a adus în discuţie situaţia companiei japoneze Renesas Electronics, singurul furnizor pentru o serie de cipuri folosite în sistemele electronice ale automobilelor din toată lumea, care, afectată de cutremur, a oprit livrările.
"Sunt cipuri de 1 euro bucata, dar acesta este riscul globalizării: dependenţa", a explicat economistul-şef al AXA, care prevede o creştere de "0%" a comerţului internaţional în următoarele luni.
Pentru Statele Unite Chaney prevede că procesul de "deleveraging" - scădere a îndatorării familiilor - va continua, iar consumul populaţiei nu îşi va reveni până în 2014. Rata de economisire a populaţiei americane (raportul dintre economisirile făcute anual şi veniturile obţinute) a crescut de