Un sfert din bugetul familiilor din România provine din prestaţii sociale, adică bani de la stat, iar 19% veniturile în natură
Cheltuielile totale ale populaţiei au fost de 2098 lei lunar pe gospodărie, din care 71% s-au dus pe consum
Nicolescu (CNIPMMR): Rezultatele ilustrează starea economiei societăţii româneşti
Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie făcută de Institutul Naţional de Statistică, în trimestrul I 2011, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.318 lei pe gospodărie (804 lei pe persoană), din care 24% au venit din prestaţii sociale, 19,4% din veniturile în natură şi mai puţin de jumătate din salarii.
Preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, consideră că aceste date arată starea economică a societăţii româneşti. "Cifrele ilustrează că România a trecut prin criză şi că trebuie ca statul să-i ajute pe cei care nu pot avea un venit. Arată că nu există o corelare a cheltuielilor sociale cu cei care au nevoie şi că beneficiază şi cei care nu sunt îndreptăţiţi", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Veniturile băneşti au fost, în medie, de 1.867 lei lunar pe gospodărie (648 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 450 lei lunar pe gospodărie (156 lei pe persoană), se arată într-un studiu al INS. Salariile şi celelalte venituri asociate lor au reprezentat 47,6% din veniturile totale.
Diferenţe de nivel s-au înregistrat în funcţie de mediul de rezidenţă
În ceea ce priveşte veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban, acestea au fost cu 25,9% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 9,8% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor. În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 60,6% din salarii, de 24,0% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 9,2% din total. Î