Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii le-a amintit jurnaliştilor de la CBS News de steagurile americane lăsate de astronauţi în cele şase călătorii pe Lună.
Ce s-a ales de ele?, este întrebarea pe care au lansat-o jurnaliştii de la CBS News. Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au înfipt pentru prima dată steagul american pe suprafaţa Lunii în urmă cu 42 de ani, gest pur simbolic - un tratat ONU nu ar permite niciodată Statelor Unite sau oricărei alte ţări să pretindă că Luna le aparţine.
"În general gestul a fost perceput ca fiind un simbol al mândriei şi al împlinirii", consideră Allan Needell, un reprezentant al Institutului Smithsonian.
Tom Moser, însă, inginerul echipei NASA care a creat primul steag înfipt pe Lună, percepe gestul şi ca un simbol politic, el primind indicaţii să păstreze tăcerea. "Nu a fost vorba despre un secret militar al Departamentului de Apărare, doar că din motive politice nu s-a dorit dezvăluirea evenimentului înainte de împlinirea lui", a declarat Moser.
Ce s-a întâmplat cu acele steaguri este o întrebare la care a încercat să răspundă o membră a Universităţii din California, Annie Platoff.
Cercetările ei fac referire la patru steaguri, printre care şi primul, folosit în prima misiune în care omul a păşit pe suprafaţa Lunii. Annie Platoff crede că din primele două steaguri, din misiunea Apollo 11 şi Apollo 12, nu a mai rămas nimic în urma decolării navei spaţiale.
"Steagul nu a fost creat pentru a rezista în timp, ci doar să fie folosit ca simbol al păşirii omului pe Lună. Nu a fost nicio cerinţă ca materialul să fie proiectat astfel încât să reziste oricărui mediu", a explicat Platoff.
Fabricate din nylon, teoria lui Annie Platoff este că, cel mai probabil, steagurile sunt mai închise la culoare şi zdrenţuite.
"Singura cale de a testa aceste teorii este de a ne întoarce pe Luna pent