După 20 de ani de reforme în educaţie constatăm că situaţia în acest domeniu nu numai că nu s-a îmbunătăţit, ci, dimpotrivă, calitatea învăţământului a scăzut dramatic. Şi atunci se pune întrebarea: cine este de vină? Nu vreau să înşirui vinovaţi, dar o vorbă din popor spune că „peştele de la cap se împute".
Iată deci că un banal examen a devenit un scandal naţional. Pentru că în fapt bacalaureatul trebuia să fie doar un simplu examen. Numai că în învăţământul lui Funeriu acesta e de fapt şi singurul examen adevărat după 12 ani de şcoală. Ceea ce în fapt este foarte puţin.
Pe timpul lui Ceauşescu, în blamatul lui sistem de învăţământ, elevul dădea mult mai multe examene. Era un examen pentru a ajunge în clasa a noua, aşa-numitul examen de treapta întâi, mai era un altul pentru a trece în clasa a unsprezecea, aşa -umitul examen de treapta a doua, era bacalaureatul, era examenul pentru a intra la facultate. Acum pentru a intra în clasa a noua elevul depune doar un dosar, examenul pentru clasa a unsprezecea nu există şi nici pentru a intra la facultate. Deci pe timpul lui Ceauşescu elevul care dorea să devină student dădea patru examene, iar acum dă doar unul. Şi atunci nu cumva învăţământul era mai greu acum 20 de ani decât acum?
Practic s-a distrus un sistem de învăţământ pentru a pune în locul lui unul mai prost. De ce nu a fost îmbunătăţit cel existent acum 20 de ani? Pentru că toţi politicienii din ţara asta vor să facă reforme.
Din păcate, actuala situaţie din învăţământ ne arată că reformarea unui sistem nu duce automat la îmbunătăţirea lui. Iar în România reforme s-au mai făcut şi în sănătate, cercetare, economie etc. Şi peste tot e la fel: un dezastru.
După 20 de ani de reforme în educaţie constatăm că situaţia în acest domeniu nu numai că nu s-a îmbunătăţit, ci, dimpotrivă, calitatea învăţământului a scăzut dramatic. Şi atunci se