În speranţa unor rezultate cât mai bune la bacalaureat, părinţii pot cheltui între 200 şi 700 de lei lunar, în funcţie de numărul materiilor la care copiii lor fac meditaţii.
Spre deosebire de situaţia de acum zece ani, notele de la bacalaureat reprezintă acum unul dintre criteriile pentru admiterea la multe facultăţi, aşadar miza e mai mare.
"Aproape toţi colegii mei au făcut meditaţii la matematică, aproximativ jumătate la română şi câţiva la biologie, care dau la medicină", spune o absolventă de matematică-informatică de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Bucureşti.
"La noi în clasă, cam jumătate au făcut meditaţii, în special la română, pentru că suntem la filologie, dar şi la istorie. Meditaţiile se fac în ultimul an", spune Alexandru Georgescu, absolvent al liceului George Călinescu din Bucureşti.
CITEŞTE ŞI:REZULTATE BAC 2011. Cele mai bune şi cele mai proaste LICEE DIN ORAŞUL TĂU
Cât te costă să ai un copil în clasa a XII-a?
Răspunsul la această întrebare diferă în funcţie de oraş, profilul pe care îl urmează copilul şi numărul de materii la care face meditaţii.
În Bucureşti, preţul mediu pentru o şedinţă este de 60-70 lei la matematică şi limba română, şi de 50 de lei la celelalte materii. Sunt şi situaţii în care o şedinţă de meditaţii costă 90 sau chiar 120 de lei, dar sunt excepţii. Un studiu Daedalus publicat în luna mai din 2010, indica o medie de 45 de lei pe şedinţă.
Aşadar, un părinte din Bucureşti al cărui copil ar face meditaţii pentru toate cele trei probe scrise de la bacalaureat, ar trebui să plătească aproximativ 180 lei săptămânal, ceea ce ar însemna peste 700 de lei pe lună.
De cele mai multe ori însă, elevii de la profilul matematică-informatică fac meditaţii la două materii, dintre care una este obligatoriu matematica. Cea de-a doua poate fi fizică sau limba şi literatura română şi mai