Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, autorizaţia de desfiinţare a 38 de clădiri pe diametrala Buzeşti-Berzei. Din cele 38 de clădiri, 36 au fost deja demolate.
Prin decizia instanţei cele două imobile care nu au fost demolate vor rămâne în picioare. Itaîă ce spune la RFI, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan. "Din punct de vedere juridic pentru cele 36 de clădiri deja demolate nu înseamnă nimic, pentru asta noi vom face un nou proces în care vom cere şi reconstruirea şi anularea autorizaţiei. Pentru cele două clădiri rămase în picioare, Haralambie Botescu nr. 18 şi cea din strada Cameliei nr. 20, decizia CAB spune că primăria nu le poate demola. Noi am mai avut decizii ale instanţei de felul ăsta, la care primăria a emis noi autorizaţii de demolare deşi nu avea voie. Noi am făcut imediat plângeri penale care urmează să fie judecate", a declarat pentru RFI Nicuşor Dan.
Acesta este doar unul dintre procesele pe care Asociaţia Salvaţi Bucureştiul le-a câştigat cu primăria generală în cazul Buzeşti Berzei. Recent, judecătorii au decis, definitiv, suspendarea utilităţii publice a proiectului Berzei-Buzeşti, pentru că pe acest tronson există monumente istorice.
În precedentele patru dosare câştigate de ONG-uri, Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţiile de desfiinţare pentru Hotel Marna şi Casa Rădulescu. Tribunalul Bucureşti a mai suspendat autorizaţia de desfiinţare pentru imobilul din str. Cobălcescu nr. 60, unde Primăria Bucureşti a continuat însă demolarea, fapt pentru care Asociaţia Salvaţi Bucureştiul va depune o plângere penală.
Tribunalul Bucureşti a mai anulat şi Planul Urbanistic Zonal al construcţiei Bulevardului Uranus, care a început deja de câteva luni în zona Buzeşti-Berzei. Şoseaua va face legătura între Piaţa Victoriei şi Piaţa Parlamentului. Nicuşor Dan