Grecia în pragul falimentului şi criza din zona euro. Asta ia în primire noul director al FMI, Christine Lagarde, care îşi începe astăzi mandatul la conducerea instituţiei financiare internaţionale cu sediul la Washington. Ea va avea în vedere şi riscurile de supraîncălzire a economiilor marilor ţări emergente.
Timp de cinci ani, d-na Lagarde va trebui să pună la punct şi o strategie pentru reforma Fondul Monetar Internaţional. De toate aceste teme, d-na Lagarde s-a ocupat în calitate de ministru al Finanţelor din Franţa, ţară care deţine preşedinţia simultană a G20 şi G8.
Christine Lagarde a fost aleasă în funcţia de director general al FMI pe 29 iunie, în urma demisiei lui Dominique Strauss-Kahn, acuzat de viol asupra unei cameriste de la hotelul Sofitel din New York.
CV ireprosabil
Christine Lagarde îşi incepe careira ca avocat la cabinetul Baker&McKenzie, unul dintre cele mai mari cabinete de avocatură din lume (prezent în 35 de ţări), unde va rămâne timp de 25 de ani şi a cărui preşedintă va deveni.
În timpul preşedinţiei sale, celebrul cabinet de avocatură îsi va mări cifra de afaceri cu 50%, iar Wall Street Journal o clasifică drept a cincea femeie de afaceri din Europa.
În paralel, co-prezidează împreună cu politologul american Zbigniew Brzezinski (fost consilier pe probleme de securitate a lui Jimmy Carter) grupul de lucru Statele Unite-Uniunea Europeană-Polonia, la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington, iar în 2005 intră în consiliul de supraveghere al societăţii olandeze ING, una dintre cele mai mari multinaţionale financiare din lume.
Deci înainte de numirea sa în Guvern de către preşedintele Jacques Chirac, în iunie 2005, Christine Lagarde se afirmase pe plan internaţional ca specialist în finanţe, fiind citată în mod regulat în clasamentele publicaţiei Forbes ca una dintre ce