„Organizăm un eveniment cu Ambasada Egiptului, cu Clubul Româno-Arab şi vrem să invităm şi presa," mi-a spus amicul Hassan la telefon, propietarul unei agenţii de turism cu oferte de vacanţă în Egipt. Evenimentul, organizat pe 23 iunie, într-un hotel de pe Mircea Vodă, a fost numit 100 de zile de la Revoluţia din Egipt şi s-a vrut o invitaţie adresată turiştilor români, unii dintre ei tentaţi să-şi amâne vacanţa în ţara piramidelor.
„Vine doamna Mioara Roman şi alte personalităţi, şi mi-ar plăcea să veniţi şi voi de la România Liberă, mi-a detaliat Hassan ospitalier, sperând că mă voi deplasa până acolo.
Ajungem la faţa locului, ne aşezăm confortabili să ascultăm ce au de spus gazdele.
„Egiptul este primul stat organizat pe acest pământ, ne spune mândru Ahmed Jaber, purtătorul de cuvânt al Clubului de Presă Româno-Arab, la primul discurs. Pe ecranul din stânga lui Jaber sunt proiectate spoturi turistice din Egipt, însoţite de muzică tradiţională, în timp ce pe hol chelnerii pregătesc un bufet suedez cu specialităţi egiptene.
„Prietenia româno-arabă datează din antichitate, când Apolodor din Damasc şi inginerii arabi au construit podul peste Dunăre de la Drobeta Turnu Severin, explică Jaber, care, după o scurtă introducere în română şi arabă, o invită la microfon pe Mioara Roman, membru fondator al Clubului Româno-Arab.
Mioara Roman a vizitat Egiptul pentru prima oară când avea opt ani, pe vremea regelui Faruk.
„A fost o călătorie ca-n poveşti. Am ajuns într-o ţară care m-a uluit," începe doamna Roman, foarte mândră de un articol publicat cândva în Academia Caţavencu, în care ea este o fetiţă călare pe cămilă, într-un decor din care nu lipsesc Piramidele şi Sfinxul. Doamna Roman a fost atât de fascinată de Egipt, încât s-a hotărât să înveţe limba arabă.
„Iarna mergeam în Sahara, la grătar, unde era o atmosferă foarte plăc