La celălalt capăt al lumii, în Thailanda, politicianul Thaksin Shinawatra, fost prim-ministru, între 9 februarie 2001 şi 19 septembrie 2006, a reuşit performanţa – punând în mişcare toată forţa sa de influenţare a alegătorilor – să posteze ca virtual premier pe nimeni altcineva decât… sora sa, Yingluck. Care va deveni astfel, pentru întâia oară în istoria Thailandei – apreciază publicaţia New Mandala – prima femeie care va conduce guvernul din această ţară.
Thaksin Shinawatra a reuşit, când era şeful executivului thailandez, să reducă la jumătate nivelul de sărăcie. A lansat şi un program de salvare a sănătăţii compatrioţilor săi, la nivel naţional, şi o campanie de lichidare a comerţului cu droguri. După ce a racolat parlamentari de la alte partide politice – ce mică-i lumea! – a câştigat alegerile parlamentare din 2005.
Dar a venit şi declinul! Marcat de acuzaţii cunoscute şi pe alte meleaguri: autoritarism, corupţie, trădare, conflict de interese, insultarea suveranului, vânzarea unor active, în condiţii deloc transparente, către unii investitori străini.
Şi ca tacâmul să fie complet, Thaksin Shinawatra a fost public acuzat de ascunderea valorii reale a averii sale, pe timpul când conducea guvernul.
Valul de proteste populare a fost urmat de o lovitură de stat, pe care au efectuat-o militarii, pe timpul cât premierul se afla în străinătate. A urmat dizolvarea partidului lui Shinawatra şi îngheţarea activelor familiei sale. A fost condamnat, în absenţă, la doi ani de închisoare.
Revenirea în forţă a ex-premierului Thaksin Shinawatra, după anii de şicane regaliste, militare şi judiciare a fost aidoma unei lovituri K.O. pentru adversarii săi.
Lecţia de învăţat? New Mandala susţine că nediminuatul sprijin politic, pentru arealul politic ce are drept centru coordonator personalitatea lui Thaksin, constituie un mesaj politic fără echi