Fiul ultimului împărat austriac şi rege al Ungariei purta, în conformitate, cu protocolul de curte următorul titlu, urmat de un şir de nume: „Alteţa sa imperială şi alteţa sa regală Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xaver Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius, principe imperial, arhiduce de Austria şi principe regal de Ungaria“. Otto von Habsburg s-a pronunţat totdeauna pentru unificarea Europei, fiind un membru activ al Uniunii Pan-Europene. Ca deputat al Uniunii Creştin-Sociale (bavareze) fusese, din 1979 pînă-n 1999, membru al Parlamentului European. Otto von Habsburg va fi înmormîntat la data de 16 iulie în cripta capucinilor din Viena, locul de veci al dinastiei habsburgilor.
De mortuis nil nisi bene - Despre cei morţi [vorbeşte] numai de bine. În spiritul acestui dicton au fost scrise şi rostite toate necroloagele publicate în Austria, dedicate lui Otto von Habsburg, decedat în această dimineaţă în locuinţa sa din Bavaria. Începutul împăcării între autorităţile republicane de stat din Austria şi fiul ultimului împărat austriac şi rege al Ungariei totuşi s-a produs deja în 1962. Odată cu recunoaşterea oficială a renunţării la tron şi a acceptării faptului că Austria este o republică, s-a ridicat şi interdicţia intrării pe teritoriul ţării a lui Otto von Habsburg.
Acesta, născut în anul 1912 practic a trăit toată viaţa în exil. După 1919 în Elveţia, apoi în Spania, în Statele Unite, în Belgia, în Franţa şi după 1954 în Germania, în Bavaria.
În anii 1930 s-a apropiat de Uniunea Pan-europeană, PEU (înfiinţată în 1922 de către Richard Coudenhove-Kalergi) - o organizaţie care în perioada interbelică a pledat pentru unificarea Europei. Von Habsburg a fost pînă la moartea sa preşedintele de onoare al acestei Uniuni.
Între 1933 şi 1945 s-a opus nazismului. Într-un documentar el a mărturisit că şi-a dat seama