Decizia Fitch de a cresteratingul Romaniei de la “junk” la "investment grade” a starnit multe semne de intrebarein randul specialistilor. S-a imbunatatit situatia economica de asa natura, sau exista alte motive care stauin spatele acestui demers? Vezi ce spun analistii economici, citati deDailyBusiness.ro.
Agentia Fitch ne-a scos, ieri, din categoria junk (gunoi) plasandu-ne, din nou, la nivelul „recomandare de investitii”. Cu alte cuvinte, Romania nu mai prezinta un risc atat de mare pentru investitori.
In esenta, expertii de la Fitch au remarcat faptul ca Romania a facut progrese economice, pe fondul cresterii exporturilor si politicii monetare stabile. Detalii puteti citi aici.
La nivel oficial, decizia Fitch a fost salutata cu entuziasm, fiind vazuta drept o confirmare a faptului ca ne aflam pe drumul cel bun.
„Este un semnal pozitiv privind perceptia asupra reformelor, asupra efectelor masurilor de stabilizare bugetara luate in acesti ani”, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI).
La randul sau, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a afirmat ca decizia Fitch trebuie privita ca "un semnal bun, care reflecta tendintele de insanatosire a bugetului si succesul emisiunii de eurobonduri de 1,5 miliarde de euro".
Exista insa si voci care afirma ca motivele invocate de Fitch sunt cusute cu ata alba si ca decizia reprezinta, de fapt, nimic altceva decat un "pasaport" catre noi imprumuturi externe.
"Avem mare nevoie de bani, suntem incapabili sa ne sustinem din taxe si impozite", a declarat analistul Cristian Dinulescu.
„Jeffrey Franks, Seful misiunii FMI, ne-a spus-o foarte clar: 'aveti potential sa va imprumutati, aveti o datorie mica, e nevoie sa faceti asta in conditiile in care aveti p