Liceele în care nu se face carte pentru a obţine un bacalaureat cu valenţele acestui examen ar putea fi transformate în unităţi pentru învăţământul profesional de care România are nevoie, întrucât s-a pierdut noţiunea de meseriaş, a spus, luni seară, la TVR, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, informează Mediafax.
"Toate locurile în care nu se face carte pentru a obţine un bacalaureat cu valenţele unui bacalaureat autentic ar putea fi transformate. În acele locuri trebuie să se dezvolte un învăţământ relevant, de exemplu, învăţământ profesional", a declarat Funeriu.
Ministrul a răspuns astfel unor întrebări puse de către moderatorul emisiunii "Tema zilei", referitor la unele liceele din Iaşi care de doi ani au promovabilitate zero la bacalaureat.
"Sigur, toate aceste situaţii vor fi analizate. Apoi vom decide trasformarea lor", a mai spus ministrul Educaţiei.
Şeful ISJ Iaşi, Liliana Romaniuc, a declarat presei, luni, că niciun candidat de la grupurile şcolare din localităţile ieşene Holboca şi Vlădeni nu a reuşit să promoveze bacalaureatul şi că va fi declanşată o anchetă la cele două unităţi.
În judeţul Iaşi, 41,9 la sută dintre candidaţi au promovat examenul de bacalaureat, fiind cel mai slab rezultat înregistrat în ultimii 20 de ani.
Profesorii s-au săturat să fie parte dintr-un mecanism care face rabat de la onestitate şi seriozitate, a spus ministrul Educaţiei, vorbind despre rezultatele la examenul de bacalaureat.
"Cadrele didactice au cuplat la îndemnul meu de a fi corecţi. Cadrele didactice din România s-au săturat să fie parte dintr-un mecanism care face rabat de la onestitate, de la seriozitate. Anul trecut cadrele didactice au dat un mesaj foarte clar când au spus să nu se facă grevă, să nu fie îngheţat anul şcolar", a mai spus Funeriu.
El a precizat că relaţia elev -profesor funcţionează în 50 la sută din caz