Avocaţii spun că este o decizie istorică privind modul cum un judecător vede ce înseamnă manipularea preţului acţiunilor.
Decizia Tribunalului Bucureşti de achitare a tuturor persoanelor acuzate de manipularea pieţei de capital în dosarul Banca Transilvania ar putea fi un reper privind interpretarea legislaţiei pieţei de capital într-un subiect extrem de sensibil, cel al abuzului de piaţă.
Acesta este primul caz important în care sunt formulate acuzaţii de manipulare a pieţei de capital care a ajuns să fie judecat în instanţă, iar decizia Tribunalului Bucureşti era aşteptată cu sufletul la gură de majoritatea celor implicaţi în piaţă.
Surse judiciare au explicat de ce este importantă această decizie pentru piaţa de capital.
"E primul dosar serios de magnitudinea asta. Decizia Tribunalul Bucureşti a risipit semnele de întrebare privind mecanismele de funcţionare ale pieţei Deal. Acuzaţia principală din dosar privind manipularea pleca de la faptul că tranzacţiile derulate cu acţiunile Băncii Transilvania pe piaţa Deal au fost prenegociate, iar procurorii DIICOT au interpretat că nu e bine să fie negociate înainte şi că acesta e un indiciu de manipulare de piaţă. Problema e că majoritatea tranzacţiilor Deal sunt prenegociate, iar în aceste condiţii, teoretic, toţi brokerii care au realizat astfel de tranzacţii în ultimii ani ar fi trebuit să tremure pentru că toată activitatea derulată de ei ar putea fi incriminată. CNVM nu a avut o poziţie fermă în această privinţă, de aceea decizia instanţei va reprezenta un reper important pentru piaţă. Mă aştept ca şi motivarea hotărârii să fie foarte puternică", au precizat sursele citate.
Chiar dacă în sistemul juridic românesc deciziile anterioare nu reprezintă un reper obligatoriu pentru judecarea cazurilor viitoare, ca în sistemul american, avocaţii apreciază că judecătorii vor ţine cont pe