Guvernul Japoniei a aprobat marţi al doilea buget special, în valoare de 2.000 miliarde de yeni (24 miliarde de dolari), pentru reconstrucţia ţării după seismul din martie, care a devastat nord-estul arhipelagului, transmite AFP.
În condiţiile în care se confruntă cu o creştere a datoriei publice, executivul nipon nu va emite noi obligaţiuni pentru a finanţa bugetul suplimentar, până în martie 2012.
Bugetul prevede alocarea a 800 miliarde de yeni în rezerve pentru reconstrucţie şi 275 miliarde de yeni pentru gestionarea situaţiei de la Fukushima, inclusiv compaensaţii pentru victime şi verificarea sănătăţii rezidenţilor locali.
Guvernul premierului Naoto Kan intenţionează să trimită Parlamentului proiectul de buget în 15 iulie şi speră să fie adoptat până la sfârşitul lunii.
În mai, Japonia a adoptat un buget suplimentar de 4.000 miliarde de yeni, primul de la dezastrul în urma căruia au murit sau au fost daţi dispăruţi peste 22.000 de oameni. Spre sfârşitul anului executivul intenţionează să adopte un al treilea buget suplimentar.
O mare parte din ultimele două decenii Japonia a fost afectată de stagnarea economică, ceea ce a făcut ca arhipelagul nipon să cadă de pe locul doi pe locul trei în topul celor mai mari economii din lume, şi a acumulat datorii de aproximativ 10.000 de miliarde de dolari în încercarea de a stimula creşterea economică. În plus, cutremurul şi tsunamiul din luna martie a condus la majorarea poverii datoriei în condiţiile în care guvernul finanţează lucrările de reconstrucţie.
Datoria guvernamentală a Japoniei a ajuns la 210% din PIB la finele lui 2010, de departe cel mai ridicat nivel din orice ţară notată de Fitch. Cu toate acestea rezervele valutare ale Japoniei, peste 1.000 de miliarde de dolari la finele lui 2010, se situează pe locul al doilea în lume. În plus, ratin