Ultima despre BAC şi, eventual, deschiderea problemei învăţămîntului superior.
BAC-ul a tot fost vulnerabilizat şi pentru că a ajuns un fel de cec in alb pentru intrarea la facultate. Presiunea si coruperea a început serios cînd BAC-ul a cîştiga prea mult în miză. În facultăţi, singura idee creaţă pusă în aplicare a fost Bologna, un scandal imens în toată Europa, încă o formă fără fond pentru noi, formă întreţinută de această măreaţă iluzie că facultăţile trebuie să producă mînă de lucru calificată pentru domenii strategice… Legătura universităţi – economie e una dintre marile iluzii neoliberale ale ultimilor 30 de ani. Foarte bine e demontată aici.
Facultăţile de stat şi private din românia au strategii de fabrici care merg în gol. Evaluarea e zero. Producţia lor ştiinţifică (cu cîteva excepţii importante, e adevărat, eu ştiu mai ales zona umanistă) e foarte slabă, obsesia pentru articole bine cotate ISI nu face decît să adîncească o criză oricum existentă. Producem mii de licenţiaţi pe an de diverse categorii, la distanţă, semidistanţă etc. Doctorate pe bandă. Învăţămîntul superior românesc nu a suferit decît o restructurare majoră în ultimii 20 de ani: LOCUL cu TAXĂ. Altă schimbare nu a existat.
BAC auster
L-am auzit pe Funeriu la TVR trecînd spre fondul problemei, adevărata miză a acestui “bac dur” 2011. Se vor închide liceele ineficiente, “ne gîndim la asta”. Deci mesajul e simplu: nu închidem spitale, şcoli pur şi simplu. Nu. Mai întîi vă facem proşti, hoţi, ipohondri. Abia după aia le închidem. Se cheamă austeritate etică. Nu poţi crea locuri de muncă? Atunci acuză-i pe toţi că-şi beau ajutorul social şi că şi-o trag prea mult fără prezervativ. Atunci ai un suport “moral” de asanare prin tăiere. De aceea mă miră toţi cei care chiar s-au lăsat păcăliţi şi-i tot trag cu BAC-ul cinstit de anul ăsta care ne-a arătat valoarea. A se slăbi.