Membrii Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi ai Sinodului Mitropoliei Ardealului s-au reunit ieri, 4 iulie 2011, la Mănăstirea Râmeţ pentru a dezbate problema dialogului dintre Biserica Ortodoxă Română şi cea Greco–Catolică.
Întâlnirea a fost organizată în contextul invitaţiei făcute anul trecut de Patriarhia Română, Bisericii Greco-Catolice, de a relua acest dialog.
„Problemele pe care le-am discutat sunt probleme comune şi de aceea, împlinind hotărârea Sfântului Sinod de a face cel puţin două sinoade reunite în cursul unui an am reuşit să ne exprimăm unitatea de credinţă, unitatea în luarea deciziilor şi mai ales responsabilitatea pe care o avem faţă de Biserica lui Hristos pe care o păstorim”, a spus Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
„Însuşi faptul că ne-am întâlnit aici la Râmeţ în această vatră de spiritualitate, de credinţă este dătător de curaj, dătător de râvnă în misiunea pe care o avem într-o lume secularizată. Toţi ierarhii ortodocşi au misiunea aceasta sfântă, dar în mod special ierarhii din Transilvania se confruntă cu o anume stare de lucruri şi încearcă să găsească soluţiile potrivite”, a afirmat, la rândul său, Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
„Credem că ceea ce am săvârşit astăzi noi aici va fi de folos pentru binecredincioşii noştri creştini şi pentru neamul şi Biserica noastră”, a spus Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia. În cadrul şedinţei s-a discutat şi problema reeditării unei cărţi-document care prezintă istoricul dialogului dintre cele două culte.
„S-a hotărât reeditarea cărţii intitulată Relaţiile actuale dintre ortodocşi şi greco-catolici în editura Renaşterea a Arhiepiscopiei Clujului care se constituie totodată un suport istoric şi juridic asupra situaţiei diferendului patrimonial existent între ortodocşi şi greco-cat