Foto: Thinkstock Te sperie momentul naşterii? Este normal. Majoritatea femeilor simt acelaşi lucru pe măsură se ce apropie sorocul. Însă pentru unele frica de naştere este atât de intensă, încât se transformă în fobie.
Teama de durere
Pentru cele mai multe femei, frica de naştere vine din teama de durerile naşterii. Dacă aceasta se suprapune pe unele tulburări sau traume psihice, cum ar fi anxietate, depresie, traumatisme obstetricale anterioare (avort, naştere prematură) sau abuzuri sexuale, frica de naştere poate deveni o adevărată fobie, pe care medicii o numesc tocofobie. Această fobie apare în cazul femeilor aflate la prima naştere (primipare) sub forma fricii de necunoscut. Sentimentul aşteptării unor dureri necunoscute, despre care aud că sunt cele mai greu de suportat, pune stăpânire pe aceste femei în aşa măsură, încât pot ajunge la o stare de anxietate majoră. În cazul femeilor care au mai trecut prin experienţa naşterii (multipare), frica apare ca o amintire foarte vie a momentului naşterii anterioare.
Progrese medicale inutile?
În ciuda progreselor medicale, care au dus la scăderea numărului de complicaţii survenite la naştere, în prezent există tot mai multe femei pentru care frica de naştere devine fobie. În ţările dezvoltate, unde actul naşterii se desfăşoară la cele mai înalte standarde medicale, mortalitatea maternă a scăzut în mod considerabil. Statisticile estimează între nouă şi 13 decese din 100.000 de naşteri. Datele sunt dramatice în ţările nedezvoltate, unde mor la naştere 500 de femei din 100.000 care devin mame.
Paradoxal, gradul înalt de medicalizare a naşterii, care a permis scăderea nivelului mortalităţii materne, provoacă alte temeri: frica de spital, de medici, de anestezie, de instrumente... Aşa se face că există femei care preferă să renunţe la aducerea pe lume a unui copil