Scăderea prețului de decontare pentru medicamentele care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naționale de sănătate ar putea duce la dispariția medicamentelor generice de pe piață. Deși sunt mai ieftine, medicamentele generice sunt lăsate deoparte la decontare, pentru că au o marjă în valoare absolută mai mică.
Anul trecut, Casa Națională de Asigurări (CNAS) adăuga și medicamente generice pe listele de medicamente gratuite C1 ( boli cronice), C2 (programele naționale pentru cancer, SIDA, TBC) și C3 (tratamente pentru copii).
“Nu vom lăsa oamenii fără medicamente”, spunea anul trecut președintele CNAS, Lucian Duță, estimând o scădere a costurilor pentru Casă cu 20% și implicit un acces mai larg al pacienților la tratamente.
Această măsură a adăugării medicamentelor generice în liste “s-a bătut cap în cap” cu o alta, a Ministerului Sănătății, care presupune scăderea prețurilor de decontare a medicamentelor de pe cele trei liste, de la 1 august.
Estimările au fost făcute într-o conferință a Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, despre “Securitatea financiară a sistemului de sănătate”.
“Genericele au continuat să se prăbușească în ultimii patru ani”
Ponderea medicamentelor scumpe decontate din lista C2 a crescut cu 30 % între anii 2009 – 2010, în timp ce volumele de medicamente generice decontate din aceleași liste au scăzut de la 24 % la 15%.
“O astfel de tendință de scădere a volumelor este cel puțin paradoxală, în condițiile în care există tot mai multe medicamente generice în aceste liste. Genericele au continuat să se prăbușească în ultimii patru ani”, a declarat Dragoș Damian, președintele APMGR și totodată CEO Terapia Ranbaxy.
Acest lucru se întâmplă din cauza marjei mai mici în valoare absolută a medicamentelor generice, în cazul decontării, decât la molecule